Definitieve herbestemming Fort bij Hoofddorp bekend

De definitieve herbestemming van het Fort bij Hoofddorp is bekend. Over de herbestemming is een uitvoerig document samengesteld die u hier kunt bekijken.

TIP! Om het document schermvullend te bekijken klikt u op het rechthoekje rechtsonder in het beeld [fullscreen]. Klik op de escape knop om terug te keren naar het normale scherm.

Naar herbestemming Fort Hoofddorp

Een van de belangrijkste kenmerken van het hier voorgestelde ontwerp is de transformatie van het forteiland tot stadspark.

Binnen het ontwerp wordt het eiland op een nieuwe wijze gepositioneerd; het forteiland moet gaan fungeren als een recreatief landschap binnen Hoofddorp en de gemeente Haarlemmermeer. Hiervoor worden verschillende landschappelijke elementen toegevoegd aan het landschap, zoals een gemarkeerde wandelroute met informatiepunten, een nieuwe brug, een aanlegsteiger aan de fortgracht, zitplekken, picknickplekken en een klein openluchttheater. De geplande horeca in het fortgebouw zal de recreatieve waarde van het park verder versterken en het gebied helpen te transformeren tot een aantrekkelijk, publiek toegankelijk landschap.

Met de transformatie van het landschap wordt de buitenkant van het forteiland teruggebracht in originele staat: een strak geometrisch vormgegeven landschap. De noordzijde van het terreplein wordt voorzien van een klein openluchttheater welke wordt ingevoegd rondom de uitgang van de poterne. De vorm van het theater volgt de oorspronkelijke vorm van de fortwal. De zuidzijde van het terreplein wordt in de huidige ‘ongerepte’ staat behouden in de vorm van een wilde tuin. Deze kant van het terreplein wordt ingericht met picknicktafels waar bezoekers kunnen recreëren.

Het stadspark zal overdag toegankelijk zijn voor publiek en onafhankelijk functioneren van het fortgebouw. Bewoners uit de buurt kunnen op deze wijze overdag een wandeling maken over het eiland zonder het gebouw te hoeven betreden. Zo krijgt het fortterrein een openbaar karakter en kan het gaan fungeren als publieke trekpleister in de gemeente Haarlemmermeer.

‘s Nachts zal het forteiland gesloten zijn voor bezoekers. Middels de enige publieke toegang tot het eiland, de toegangsburg, zal de toegankelijkheid van het terrein eenvoudig te reguleren zijn.

Als onderdeel van het park wordt een nieuw pad geïntroduceerd in het landschap: het ‘fortpad’.

Deze wandelroute verbindt alle punten die van cultuurhistorisch belang zijn voor het fort en de directe omgeving. Tevens markeert het fortpad de belangrijkste aanlooproute naar het gerestaureerde monument vanaf de Paxlaan, de frontzijde van het fort. Langs de route zullen de historische en culturele waarden van het fort op directe of indirecte wijze zichtbaar worden gemaakt.

Het fortpad leidt bezoekers vanaf de bushalte aan de Paxlaan via het bestaande ets- en wandelpad richting het fort. In samenwerking met de gemeente zal gekeken moeten worden of aan de Paxlaan, naast de bestaande bushalte, ook een ‘kiss & ride’ en halte voor touringcars gerealiseerd kan worden. Door deze halte ten westen van het fort te ‘activeren’ kan de verkeersdruk op de woonwijk ten oosten van de fort, aan de keelzijde, worden verminderd.

Bij de Paxlaan zal het pad geïntroduceerd worden middels bewegwijzering welke bezoekers richting het fort leidt. Eenmaal bij het fort aangekomen betreedt de bezoeker het forteiland via de nieuwe brug, waarna de route vervolgd kan worden via het voorplein richting de zuidelijke vleugel van het fort. Vanaf hier draait het fortpad om het fortgebouw geleidelijk omhoog richting het hoogste punt van het fort; de observatiekoepel. Hier kunnen bezoekers vervolgens afdalen richting het terreplein over de bestaande trappen. 

Het fortpad brengt de bezoeker langs negen gemarkeerde punten in het cultuurhistorische landschap.

De plaatsing van deze punten is zodanig gekozen zodat de meest unieke kenmerken van het forteiland en de omgeving tijdens de wandeling naar het terreplein kunnen worden uitgelicht.

Dankzij informatieborden op de onderstaande plekken zullen bezoekers langs de route meer te weten kunnen komen over de cultuurhistorische context. 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.