Veel sneeuw, maar ooit was het erger…

10 februari 2021

Wie had dit nog verwacht met alle berichten over een opwarmende aarde, de achter ons liggende zachte winters en de steeds warmer wordende zomers. Dan valt daar ineens een flink pak sneeuw en is iedereen in opperste dolheid aan het sleeën, langlaufen, sneeuwpoppen maken en sportieve sneeuwballengevechten strijden met de politie.

Ons Oude Buurtje veranderde ook in een sprookjestafereel en het lijkt wel of er in ons buurtje altijd meer sneeuw valt en dat het langer blijft liggen. Ook sneeuw weet dus dondersgoed waar hij het beste kan neerdwarrelen! Op een oude foto is te zien hoe het ook had kunnen zijn als de sneeuw niet zo korrelig zou zijn geweest en de wind zich wat rustiger had gedragen. Uit welk jaar de foto is blijft nog onbekend, maar het moet een van de jaren zijn geweest die we op de website van ‘Franks weer‘ hebben kunnen vinden.

In februari 1991 hadden we te maken met een vorstperiode die twee weken duurde. Op de 15e februari kwam een einde aan de kou. De dooi aanval, men verwachtte dat er regen ging vallen, ging echter gepaard met sneeuw. In grote delen van het noorden en midden van het land viel meer dan 10 cm sneeuw.

Op 14 en 15 april 1999 werden er in Nederland sneeuwvlokken waargenomen van vijf centimeter doorsnee, lokaal ontstond er een sneeuwdek van 15 cm.

2001: ‘De vergeten sneeuw’ Op 3 en 4 februari 2001 sneeuwde het ongeveer 20 km ten noorden van de (vorst)grens Haarlem, Amsterdam, Wageningen en Zevenaar. Ongeveer op die strook ijzelde het. Er viel ijsregen en het was daardoor spekglad. In Limburg werd het later op de 4e al +10°. De ijzel trok in de middag en avond van de 4e langzaam naar het noorden, waardoor het in de kop van Noord-Holland en ook in Twente spekglad werd. Borculo noteerde meer dan 30 uur sneeuwval. Er viel in totaal ongeveer 20 cm sneeuw, vooral in Noord-Holland en er waren sneeuwduinen in het Noord-Oosten tot 60 cm. Op de 5e trad de dooi in en werd het zacht.

2005: Op 2 maart 2005 viel er in Friesland, Drenthe en Groningen plaatselijk 40 tot 50 centimeter sneeuw. Ook in het midden en westen lag er veel sneeuw, maar dan tot 20 cm. Zelf gemeten in Haarlem/Schalkwijk kwam ik aan 24 cm. 

De Witte Raadhuislaan

De meidoornbomen stonden toen nog langs het trottoir en de berm van de sloot was nog weelderig bebost. Weet u welk jaar het was toen de Raadhuislaan bijna geheel wit was?

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.