Eind 2020 is het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag in het leven geroepen. De meeste mensen die in de war zijn, zorgen niet voor overlast en zijn ongevaarlijk. Als we zorgzaam naar elkaar omkijken, kunnen we mensen op tijd de juiste hulp geven en eventuele gevaarlijke of vervelende situaties voorkomen.
Wanneer bel je het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag?
Soms is een situatie misschien duidelijk voor je: ‘hiervoor moet ik bellen!’. Maar het kan ook zijn dat je twijfelt. Elke situatie met zorgwekkend gedrag ziet er anders uit. Denk bijvoorbeeld aan een buurman die in de war lijkt en niet goed voor zichzelf of zijn huis zorgt. Aan een buurvrouw die steeds vaker met blote voeten op straat loopt en al een paar keer haar huissleutels kwijt was. Of aan iemand waarvan je weet dat hij schulden heeft, die je steeds minder ziet en zijn gordijnen dichthoudt.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van gedrag waar je je als buurtbewoner zorgen om kan maken. Je signaleert het wel, maar wat moet en kan je doen? Voor dit soort situaties is het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag in het leven geroepen. Je kunt niet anoniem bellen, maar wel anoniem blijven voor de persoon in kwestie.
Op de website vindt u uitgebreid antwoord op al uw vragen. Hoe werkt het meldpunt als ik bel?